Uhićenja na prosvjedu protiv EU-a

Svih šestero građana koji su zbog remećenja javnog reda i mira uhićeni na Trgu bana Jelačića večeras su pušteni iz pritvora, ali su prekršajno prijavljeni. Namjera im je bila - skinuti zastavu Europske unije s jarbola na glavnom trgu.

Na skupu protiv ulaska Hrvatske u Europsku uniju koji je organizirao Pokret za Hrvatsku - Ne u EU jutros je došlo do sukoba između policije i sudionika. Policija je intervenirala kada je nekoliko građana pokušalo skinuti zastavu EU-a.

Među privedenima bili su predsjednik udruge Pravednik Natko Kovačević, jedan od organizatora skupa Marko Francisković, Ivan Pernar iz Saveza za promjene te čelnik Autonomne hrvatske stranke prava Dražen Keleminec.  Smatraju da je zastava EU-a istaknuta protivno Ustavu i zakonima.

Na skupu je upozoreno da će Hrvatska ulaskom u EU izgubiti teško stečenu suverenost i samostalnost u Domovinskom ratu i biti podređena interesima krupnog kapitala i političkih elita. Govornici su optužili aktulanu i bivšu vlast za izdaju nacionalnih interesa. Ekonomija Europska unije naočigled se raspada i to jasno pokazuju nemiri u Grčkoj i Rumunjskoj te kriza u Italiji, Portugalu i Irskoj, naveli su. 

Na skupu je bilo, po novinarskoj procjeni, više stotina prosvjednika, a bilo je i pristaša ulaska Hrvatske u EU koji su dobacivali govornicima. Prije početka skupa izbila je žestoka svađa između organizatora i pripadnika policije koji su pokušali legitimirati neke sudionike. Protivnici su pozvali građane da sutra zaokruže ne, a već danas krenu u skidanje protuzakonito istaknutih zastava Europske unije u Zagrebu. 

I u Rijeci prosvjed

U Rijeci je također održan prosvjed protiv Europske unije. Stotinjak prosvjednika okupilo se na riječkome Korzu. Noseći transparent EU pogoduje samo bogatima uzvikivali su parole poput Ne damo 3. maj, a na automobile u središtu grada ostavljali kopije pločica s natpisom EU 2012. NE.