Njemačka s radošću očekuje Hrvatsku

Na referendum o ulasku u Europsku uniju izašlo je 43,5 posto građana, a prema posljednjim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva 66,27 posto građana zaokružilo je ZA, a 33,13 posto bilo je PROTIV. Hrvatska će 1. srpnja 2013. postati punopravna članica Europske unije, nakon što Hrvatski sabor i parlamenti 27 članica ratificiraju Pristupni ugovor.

Hrvatska odlučila: Za pristupanje Uniji

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je pozitivan ishod referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Rekla je da Njemačka i Europska unija s radošću očekuju ulazak Hrvatske 2013. 

Hrvatski građani izjasnili su se za to da Hrvatska nastavlja slijediti europski put. Njemačka i EU s radošću očekuju pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Pozitivan ishod referenduma o pristupanju zemlje Europskoj uniji naglašava privlačnost EU-a, rekla je Merkel. Kancelarka  je dodala da bi predstojeće pristupanje Hrvatske EU-u trebalo ostalim državama zapadnog Balkana značiti da se reforme na putu u Europu isplate.

Zastupnici Europskog parlamenta iz više političkih skupina pozdravili su ishod referenduma u Hrvatskoj na kojem se dvotrećinska većina odlučila za članstvo u Europskoj uniji. Izrazili su zadovoljstvo što će uskoro moći pozdraviti hrvatske zastupnike, koji će do punopravnog članstva imati status promatrača u Europskom parlamentu.

Hrvatski narod je pokazao da ideje i temelji na kojima je izgrađena Unija još uvijek snažno odjekuju. Veselim se hrvatskim kolegama koji će zauzeti svoja mjesta pored nas, rekao je čelnik političke skupine EPP-a Joseph Daul.

Odluku hrvatskih građana pozdravila je slovenska zastupnica iz redova europskih socijalista Tanja Fajon. Potpredsjednik parlamentarnog izaslanstva za jugoistočnu Europu Jelko Kacin također je pozdravio uspjeh hrvatskog referenduma o ulasku u EU.

Ishod referenduma u Hrvatskoj pozdravila je i zastupnička skupina Zelenih u Europskom parlamentu. Njemačka zastupnica Franziska Brantner u ime Zelenih je izjavila da su hrvatski birači donijeli jasnu odluku o europskoj budućnosti svoje zemlje.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je rezultat referenduma o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji. Takav rezultat potvrđuje snažnu volju Hrvatske i njezinih građana za članstvo i pripadnost europskim vrijednostima, navodi se u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova, te dodaje da je pozitivan rezultat referenduma u Hrvatskoj zabilježen u vrijeme kad europska integracija prolazi kroz teškoće.

Predsjednica Odbora regija, savjetodavnog tijela Europske unije, Mercedes Bresso čestitala je hrvatskim građanima na ishodu referenduma za članstvo u Europskoj uniji te istaknula da uskoro očekuje devet članova iz Hrvatske koji će u tom tijelu imati status promatrača do ulaska u punopravno članstvo.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy uputio je čestitku bivšoj predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor u kojoj čestita na pozitivnom ishodu referenduma za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović čestitao je hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću te hrvatskoj vladi i građanima na, kako je kazao, povijesnoj odluci o pristupanju Europskoj uniji.