Romanu Andrewa Millera nagrada Costa

Roman Andrewa Millera Pure proglašen je knjigom godine na dodjeli britanske književne nagrade Costa, nadmašivši tako u finalu pobjednike ostalih četiriju kategorija u kojima se nagrada dodjeljuje.

Uz Millerov roman, koji je proglašen najboljim u kategoriji romana, u natjecanje za knjigu godine ušli su i debitantski roman Tiny Sunbirds Far Away Christie Watson, dječji roman Blood Red Road Moire Young, zbirka poezije The Bees Carol Ann Duffy i biografska knjiga Matthewa Hollisa Now All Roads Lead to France o pjesniku Edwardu Thomasu.

Roman Pure, priču o mladom graditelju koji nadzire rušenje najstarijega pariškoga groblja u osamnaestom stoljeću, žiri je ocijenio kao živ prikaz razdoblja. 

Književna nagrada Costa jedna je od najpopularnijih britanskih književnih nagrada, koja se dodjeljuje u pet kategorija - roman, debitantski roman, biografiju, poeziju i dječju knjigu. Knjige zatim ulaze u uži izbor za knjigu godine. Ovogodišnji pobjednici pojedinih kategorija izabrani su između 568 prijavljenih naslova.