Mikuličić: Haški sud ubrzao postupak

Rasprava u žalbenom postupku u predmetu Gotovina-Markač održat će se u proljeće ove godine, najavio je predsjednik žalbenog vijeća Haškoga suda Theodor Meron na statusnoj konferenciji u Haagu.

Sudac Meron je podsjetio da je obrana generala Gotovine 4. studenoga prošle godine zatražila uvođenje novih dokaza, te da su podnesena još dva zahtjeva za dodjelu statusa prijatelja suda, o čemu će vijeće odlučiti u dogledno vrijeme.

Gotovinina obrana je zatražila da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Ti se dokazi tiču okolnosti odlaska srpskih civila prije Oluje, u tijeku nje i nakon nje, karaktera topničkih napada HV-a tijekom Oluje i Gotovininih ovlasti u vezi s javnim nastupima.

Markačev odvjetnik Goran Mikuličić je najavu da će se rasprava održati u proljeće nazvao "dobrom viješću". Izgleda da je Haški sud odlučio ubrzati postupak, što mi pozdravljamo, rekao je Mikuličić. Dodao je da to znači da bi konačna presuda u ovom predmetu mogla biti donesena do kraja ove godine ili u prvoj polovici sljedeće, što je pomak od godinu budući da se ranije spominjala i 2014. kao godina za donošenje presude u žalbenom postupku.

I Mikuličić i Gotovinini odvjetnici Luka Mišetić i Greh Kehoe ocijenili su zahtjev skupine 12 zapadnih pravnih i vojnih stručnjaka "korektnim i stručnim podneskom".

Podnesak može utjecati na presude generalima

Zahtjev za statusom prijatelja suda podnijela je i Republika Hrvatska. Sadržaj toga podneska nije poznat jer nosi oznaku tajne.

Bivši zapovjednik Operativne zone Split general Ante Gotovina i bivši zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač 15. su travnja 2010. osuđeni na 24 odnosno, 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje nad srpskim civilima koji su živjeli na okupiranim područjima Hrvatske.