O "idiotizmu i neznanju republikanaca"

Bivši kubanski čelnik Fidel Castro oštro je napao republikanske predsjedničke kandidate u SAD-u, nazivajući njihovu utrku za nominaciju najvećim natjecanjem u gluposti i neznanju koje je dosad održano, prenosi američki portal vijesti Huffington Post.

U novinskoj kolumni koju su objavili kubanski državni mediji vođa kubanske revolucije sugerira da tvrdokoran stav koji su Newt Gingrich i Mitt Romney zauzeli protiv njegove otočne zemlje pokazuje da ima malo nade za republikance.

Izbor republikanskog kandidata za predsjednika toga globaliziranog i širećeg carstva, mislim to ozbiljno, najveće je natjecanje u gluposti i neznanju koje je dosad održano, napisao je Castro.

Kako će se odnositi prema Kubi ako budu izabrani za predsjednika - bilo je važno pitanje u TV debati koju su republikanci održali u ponedjeljak na Floridi, s obzirom na veliku kubansku populaciju u toj saveznoj državi. Romney, bivši guverner Massachusettsa, ocijenio je kako je predsjednik Barack Obama odabrao krivo vrijeme za ublažavanje ograničenja za putovanje kubanskih Amerikanaca u posjet obiteljima na komunističkom otoku.

Želimo poduprijeti ljude s Kube koji žele slobodu. Želimo nastaviti s tim naporima, ne dajući ustupke i ne govoriti da smo izgubili, već govoriti da ćemo se boriti za demokraciju, rekao je Romney u ponedjeljak.

Gingrich, bivši predsjednik Predstavničkog doma Kongresa, zauzeo se za agresivniji pristup tajnim operacijama koje bi pokrenule kubansko proljeće.

Rasprava je poprimila i osobni ton kada je Romney rekao kako bi zahvalio nebesima da se Fidel Castro vrati svom tvorcu te da će 85-godišnji bivši čelnik nakon smrti otići na drugi svijet.

Gingrich je rekao da Castrova duša neće ondje vječno počivati. On ide na drugo mjesto, dodao je aludirajući na pakao.

Castro u kolumni nije izravno odgovorio na te osobne opaske, navodeći umjesto toga da temeljito analizira republikanske kandidate.