Janša: Arbitraža prilika za 'pravednu granicu'

Nova slovenska vlada koja se treba konstituirati do 10. veljače ne planira radikalne promjene na području vanjske politike i zauzimat će se za dobre odnose sa svim susjednim državama. Arbitražni postupak za rješenje graničnog prijepora s Hrvatskom vidi kao priliku za ostvarenje "pravedne granice" na moru i kopnu. Stoji to u koalicijskom ugovoru između pet stranaka desnice i centra o novoj vladi čijim je glasovima jučer u parlamentu za novog premijera izabran Janez Janša.

Janšina stranka neće dirati arbitražni sporazum

Koalicijski partneri dosljedno će djelovati radi očuvanja teritorijalne cjelovitosti Slovenije. U pripremama za definiranje predmeta graničnog spora i u memorandumu (podnesku) Slovenija će svoj zahtjev utemeljiti uz uvažavanje svih povijesnih i drugih činjenica, uključujući i načelo pravednosti, navodi se, među ostalim, u dijelu koalicijskog ugovora koji se odnosi na vanjske poslove.

Stručne i savjetodavne grupe koje u ministarstvu vanjskih poslova već rade na koncipiranju strategije i argumentiranju slovenskih stajališta tijekom arbitraže, bit će popunjene, pri čemu će nova vlada surađivati s opozicijom, navodi se u teksu koalicijskog ugovora. Od svih slovenskih predstavnika koji budu sudjelovali u arbitraži tražit će se da dosljedno zagovaraju stajališta koja su dogovorena, predviđa koalicijski ugovor.

Također, nova koalicija koja će sastavljati vladu namjerava nastaviti diplomatske aktivnosti za proglašenje sjevernog Jadrana zonom pod posebnom zaštitom, a cijelog Jadranskog mora osjetljivim morskim područjem, i to zbog ekoloških, socijalno-ekonomskih i drugih razloga, kako se navodi. U tom cilju Slovenija namjerava dati i prilog za jadransku regionalnu strategiju svih država jadranskog bazena - Slovenije, Italije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije.

Koalicijski sporazum objavljen je na internetskim stranicama Janšine Slovenske demokratske stranke. Najvećim je dijelom posvećen programu za gospodarski oporavak i financijsku stabilizaciju.