'Kršćanski vladar' na hrvatskom jeziku

Kršćanski vladar naziv je najvažnijeg političkog djela Erazma Roterdamskog, u nas objavljenog prvi put i to u dvojezičnom latinsko-hrvatskom izdanju. Djelo nastalo 1516. iz pera prvog modernog europskog intelelektualca, humanista, svećenika Erazma Roterdamskog odgovara na pitanje - Kako odgojiti vladara?

Erazmo je priručnik namjenio Karlu V., dok je još bio princ, želeći ga izložiti humanističkim idejama slobode i tolerancije. Smatra da vladar nije poslanik Božji, da se mora držati evanđeoskih principa, ali mora služiti narodu bez ikakve naknade. Pritom je važno da je vladareva duša zdrava - kako bi zdrav bio i narod kojim vlada. Vladar ne smije oko sebe okupljati udvorice, već one koji kritički promišljaju i savjetuju vladare.

Erazmo je doživio neuspjeh. Ova knjiga je potpuno nepotrebna domaćoj kulturi jer se ozbiljno bavi ozbiljnim problemima, ocijenio je Žarko Puhovski na predstavljanju. Ustvrdio je kako oni koji su Erazma zabranjivali dvjesta godina, Katolička crkva, i danas upravljaju hrvatskom državom. Po riječima politologa Damira Grubiše Erazmo je velika figura kršćanskoga humanizma koji u politiku vraća moral.

Knjigu je na hrvatski jezik preveo Hrvoje Šugar, a objavila ju je zagrebačka nakladnička kuća Globus.