"Hrvatski Apoksiomen" izložen u Mimari

U Muzeju Mimari izložen je Hrvatski Apoksiomen koji će ondje biti privremeno dok se ne izgradi muzej u sklopu palače Kvarner u Malom Lošinju gdje će biti trajno izložen.

Na izlaganju su bili zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, glavni konzervator u Ministarstvu kulture i predsjednik povjerenstva za praćenje konzervatorsko-restauratorskih radova na Hrvatskom Apoksiomenu Miljenko Domijan, ravnatelj Hrvatskoga restauratorskog zavoda Ferdinand Meder, pomoćnik ministrice kulture Zlatko Uzelac te ravnatelj Muzeja Mimare Tugomir Lukšić.

Hrvatski restauratorski zavod imao je čast restauracije tako značajnog spomenika kulture i značajnog kulturnog dobra kao što je kip Apoksiomena i zaista to vrhunsko umjetničko djelo je bilo postupno otkrivano kako smo skidali naslage koje su tijekom 2000 godina nastajale na samom kipu, rekao je Meder. 

Antički brončani kip atleta izvađen je iz mora s dubine oko 45 metara između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja u travnju 1999. Tri godine prije ga je pronašao belgijski turist René Wouters.

Prije restauracije kip je bio predstavljen u Osijeku, Rijeci, Zadru, Splitu, Firenzi i Ljubljani.Tijekom restauracije koja je trajala gotovo sedam godina, istraživanjem materijala i stila izrade, kip je datiran između drugog i prvog stoljeća prije Krista.

Hrvatski Apoksiomen, čiji je autor nepoznat, prikazuje atleta koji je upravo završio natjecanje i koji je prikazan u trenutku opuštanja, kada je posvećen čišćenju svojeg tijela. Apoksiomen je 2007. dobio nagradu Europa Nostra, nagradu Europske unije za zaštitu baštine.