Pusić: "Slovačka ratifikacija važna za Hrvatsku"

Slovačka je prva zemlja članica EU-a koja je potvrdila u parlamentu hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji i to je vrlo važna i pozitivna poruka za Hrvatsku, ocijenila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ministrica je to izjavila na konferenciji za novinare povodom ovog događaja kojoj je nazočio i slovački veleposlanik u Zagrebu Roman Supek. Ovo je za nas vrlo značajna poruka i vrlo značajan događaj i svakako jedna vrlo pozitivna poruka prijateljstva Slovačke, dodala je Pusić.

Zahvalila je parlamentu, vladi i ministarstvu vanjskih poslova Slovačke na čelu s ministrom Mikulašom Dzurindom, kao i slovačkom veleposlaniku, koji je također pridonio ovoj lijepoj za nas, vrlo značajnoj gesti. Pusić je istaknula da je slovački parlament jednoglasno potvrdio hrvatski Ugovor o pristupanju.

Na pitanje očekuje li probleme s ratifikacijom u drugim članicama EU-a, a posebice u Nizozemskoj, Pusić je kazala kako ne očekuje probleme u drugim članicama. Najavila je da bi idućeg mjeseca nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal trebao doputovati u posjet Hrvatskoj.

Postupak ratifikacije ugovora, potpisanog 9. prosinca u Bruxellesu, bit će završen kada ga potpiše predsjednik Ivan Gašparovič.