'Nema restrukturiranja bez otpuštanja'

Ministar financija Slavko Linić rekao je novinarima nakon sjednice Vlade da ne postoji restrukturiranje javnog sektora bez otpuštanja. Istaknuo je da se Vladine smjernice za izradu državnog proračuna tiču i javne uprave i javnih služba. Dodao je da i državne tvrtke idu u restrukturiranje. Upitan koliko se može uštedjeti restrukturiranjem, rekao je da je to posao ljudi koji će preuzeti tvrtke. Podsjetio je da je Vlada odlučila angažirati agencije koje će joj pomoći da utvrdi stvarno stanje.

Potpredsjednik Vlade, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko  Grčić, izjavio je da će proces restrukturiranja trajati godinu, dvije. Do restrukturiranja u javnoj upravi će sigurno doći i to vjerojatno po modelu 'jedan za dva' ili 'dva za jedan', kako hoćete, rekao je Grčić i dodao kako to neće biti provedeno preko noći.

'Ako banke mogu plijeniti, onda mogu kontrolirati i doprinose'

Nakon što je Linić najavio da će Vlada zaustaviti isplatu plaća bez uplate doprinosa, a što bi trebale kontrolirati banke, iz Hrvatske udruge banaka poručili su da oni to ne mogu raditi iz nekoliko tehničkih razloga. No ministar Linić nakon toga im odgovara: Ako mogu plijeniti imovinu građana i imaju sve podatke o njima, onda mogu provoditi i to. Naglasio je da platni promet nije privatni posao banaka, već one obavljaju javni posao. Ovlašteni revizor i stalni sudski vještak za financije i knjigovodstvo Davor Banović smatra da je ministar Linić u pravu kad kaže da u tom području treba napraviti reda, kako je to zahtjevan posao, ali je to moguće i jednostavno učiniti.

Od danas nema isplate plaća bez doprinosa

Ministar Linić je u Otvorenom u utorak najavio kako od 1. veljače neće biti moguće isplatiti neto plaću bez uplate doprinosa. Rekao je da postoji zakon prema kojemu se ne može isplatiti neto plaća bez doprinosa, ali se zakoni svejedno ne poštuju i nitko na to ne reagira. Prema najavljenom sustavu ako se ne uplate doprinosi, razliku doprinosa platit će bankarski sustav koji vodi platni promet. Prema Zakonu, banke su dužne obavijestiti Poreznu upravu u roku od osam dana od dana isplate plaće, ako s njom nisu uplaćeni obvezni doprinosi.

Hrvatska udruga banaka poduprla je ovu najavu, no smatra da postoji nekoliko razloga zbog kojih kontrola isplate doprinosa nije tehnički moguća. Iz HUB-a navode kako banke nemaju mogućnost razlikovati vrstu uplate ili isplate, jer prema postojećoj regulativi na platnim nalozima vrsta uplate/isplate nije obvezni podatak i ne treba se prenositi kroz sustav. Banke, navode, nemaju (niti trebaju imati) saznanja o visini osobnih dohodaka, povlasticama, odbicima, administrativnim zabranama ili olakšicama da bi na neki način mogle kontrolirati točnost izračuna. Poslodavci, ističu iz HUB-a, imaju pravo imati otvorene poslovne račune u nekoliko banaka, što u praksi znači da dio zaposlenika može primati plaću preko jedne banke, dio preko druge, a doprinosi se plaćati preko treće i četvrte.