Otvorena 1040. festa sv. Vlaha

Podizanjem svečane zastave na Orlandov stup i tradicionalnim puštanjem golubica u Dubrovniku je otvorena 1040. festa sv. Vlaha, dubrovačkog zaštitnika.

Uz brojne okupljene vjernike otvaranju feste nazočili su crkveni velikodostojnici, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, biskup šibenski Ante Ivas te prvi put paroh crkve sv. Vlaha u Strugi u Makedoniji Risto Naumovski.

Otvaranju su nazočili i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić sa suradnicima te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, gradonačelnici i općinski načelnici županije te predstavnici diplomatskog zbora akreditiranog u Hrvatskoj, kao i drugi gosti i uzvanici.

Festu je prvi put otvorio novi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji je podsjetivši na važnost dana koji slavimo u ozračju dva iznimno važna datuma - 20. obljetnice ratne feste sv. Vlaha 1992., koju je predvodio kardinal Franjo Kuharić, i nedavnoga referenduma o ulasku RH u Europsku uniju.

Sutra u 10 sati u dubrovačkoj katedrali bit će služena sveta misa, a nakon toga slijedi tradicionalna procesija ulicama s moćima sv. Vlaha.