Kopija otkrila nove detalje o originalu

Slika koju stručnjaci smatraju najstarijom kopijom Leonardove "Mona Lise" otkrivena je u madridskome muzeju Pradu, piše časopis Art Newspaper. Muzej je objavio da se sve do nedavne restauracije nije znao kolika je važnost slike zbog skrivenih slojeva na njoj.

Stručnjaci Prada sada vjeruju da je slika nastala paralelno s nastankom originala u 16. stoljeću i da ju je naslikao neki od Leonardovih učenika. Poznato je više desetaka replika Mona Lise iz 16. i 17. stoljeća. Na novoj izložbi u SAD-u govori se upravo o tome da je kopiranje tada cvjetalo. Časopis Art Newspaper koji je objavio tekst o tom otkriću navodi da će ta senzacija transformirati naše shvaćanje najslavnije slike na svijetu.

Originalna slika koja visi u Louvreu u Parizu zatamnjena je brojnim slojevima staroga ispucanog laka, a stručnjaci kažu da bi čišćenje i restauracija bili preopasni.

Art Newspaper piše kako su skidanjem jednog sloja crne boje s novootkrivene replike otkriveni detalji delikatnog toskanskoga krajolika nalik pozadini na Leonardovu remek-djelu. Otkriće kopije također je stručnjake navelo na nagađanja da je žena koja je pozirala Leonardu bila u njezinim ranim dvadesetim godinama, odnosno mnogo mlađa nego što izgleda na originalu.

Kopija će ožujku biti postavljena u Louvreu, odmah od originala, prenosi Hina.