HUP: Nažalost, vlada nema odlučnosti

Hrvatska udruga poslodavaca oštro je reagirala na razgovore Vlade i čelnika sindikata glede najavljenog otpuštanja radnika iz javnog sektora te Zakona o radu.

Izražavamo i zabrinutost za praksu dogovaranja i donošenja odluka o pravima iz rada bez poslodavaca iz privatnog sektora, a za koju smo se nadali da je zauvijek završena, stoji u priopćenju.

Jučerašnji razgovor te obećanje premijera da se, kao rezultat sastanka, neće mijenjati Zakon o radu, nažalost, više je pokušaj umirivanja sinidikalnih čelnika, posebno iz javnog sektora, koji su uznemireni najavom uvođenja reda u javnnoj potrošnji, ocjenjuju iz Hrvatske udruge poslodavaca.

U HUP-u navode kako je u okolnostima u kojima živi naša zemlja, u svojevrsnom stanju pripravnosti za "grčki scenarij", prilično hrabro dati obećanje da neće biti otpuštanja u javnom sektoru i to u vremenu kad se dnevno iz privatnog sektora na burzu rada prijavljuje skoro tisuću radnika.

Obećati kako se neće dirati u stečena prava zaposlenih u javnom sektoru, pa tako niti u prava koja proizlaze iz kolektivnih ugovora, je vrlo hrabro, a sa stanovišta ekonomske logike, naročito u neizvjesnosti i nesigurnosti cijelog svijeta, neodrživo, ocjenjuju poslodavci.