Novi skandinavski majstor trilera

Nakon fascinantnih romana Stiega Larssona, u izdanju Školske knjige stiglo je nešto jednako dobro - zločin i kazna na švedski način. Riječ je o romanu "Alfabetist" Torstena Petterssona.

Djelo počinje kao klasičan triler, no vrlo brzo se pretvara u studiju ljudske prirode i ljudskog uma. Roman je napet od  prve do posljednje riječi, i čita se u dahu. Uvjerljivo i zastrašujuće, kako je opisao jedan od recenzenata romana. 

Kad je Torsten Pettersson završio pisanje svojega prvog romana, stavio ga u omotnicu i poslao, nitko nije mogao pretpostaviti da je taj ugledni pjesnik i profesor književnosti  odlučio postati pisac kriminalističkih romana. Nakon što su primili rukopis, čak ni Petterssonov izdavač Söderstorm nije znao identitet pisca koji mu je rukopis poslao anonimno.

Rukopis je osvojio srebrnu medalju na natječaju za kriminalistički roman. Povjerenstvo je nagradilo roman usporedivši ga s najboljim djelima toga žanra u švedskoj književnosti,  s vješto konstruiranom fabulom, jedinstvenim pripovjedačkim glasom i autentičnim uvidom u svijest serijskog ubojice.

Torsten Pettersson rođen je 1955. u Turku u Finskoj. Godine 1990. seli se u Švedsku, gdje počinje predavati književnost na Sveučilištu u Upssali. Napisao je niz kratkih priča i nekoliko zbirki poezije. Njegov prvi roman "Alfabetist" je preveden u nekoliko zemalja.