Tjedan iranske kulture

Svečanim otvorenjem u Muzeju Mimara, koje će pratiti otvorenje izložbe slika Seyeda Hassana Soltanija, u Zagrebu počinje Tjedan iranske kulture. U sklopu Tjedna do 12. veljače održat će se i dva koncerta tradicionalne iranske glazbe u izvedbi Adela Tajika i Seyeda Mansoura Daryabarija, 7. i 9. veljače u "Mimari".

Suvremeni umjetnički pokret u Iranu bilježi svoje začetke kasnih četrdesetih i ranih pedesetih godina prošloga stoljeća, nakon smrti slikara Kamal al-Mulka, što simbolički predstavlja kraj ere krutog pridržavanja normi akademskog slikarstva i omogućuje preispitivanje autoriteta te stvaranje nove grupe umjetnika jedinstvenog iranskog modernog izričaja.

Seyed Hassan Soltani (1964.) je nakon studija likovnih umjetnosti i slikarstva u Iranu stekao doktorat na području animacije u Moskvi. Do sada je sudjelovao na više od 30 domaćih i inozemnih izložbi, od kojih osam samostalnih, te režirao animirane serijale "Priče pravednika", "Zauvijek", "Ilustrator", "Anđeo dobrote" i "Dugovrata gazela".

Na koncertima iranskih glazbenika uz vokalnu pratnju predstavit će se tradicionalni iranski instrumenti, tombak ili tarabuka (bubnju u obliku pehara) i santur, glazbalo trapezoidnog oblika na kojemu se svira udaraljkama. Adel Tajik izvođač je na tombaku, a Seyed Mansour Daryabari učitelj je santura. Uz program u Muzeju Mimara, oni će imati još dva koncerta, 6. veljače u Kulturnom centru Dubrava i 8. veljače u prostorijama Bošnjačke nacionalne zajednice.

Otvorenju Tjedna nazočit će potpredsjednik Hrvatskoga sabora Nenad Stazić.