Ubojstvo kao povod za višeslojno djelo

U izdanju kuće arsIRIS nedavno je objavljen roman "Zima" švedskog autora Monsa Kallentofta. To je već peti naslov serije romana čiji je središnji lik policijska inspektorica Malin Fors.

Djelo nije tek novi izdanak nordijske škole krimi žanra, već predstavlja nemilosrdnu, uvjerljivu i književno besprijekornu vivisekciju suvremenoga zapadnoeuropskog društva, u kojem socijalno raslojavanje i moralni relativizam rađaju otuđenje, interesne sukobe skupina i pojedinaca, zločin...

Autor Mons Kallentoft svojim porijeklom, naobrazbom, ulaskom u svijet književnosti, bibliografijom... iznova radikalizira pitanje postaje li se (vrstan) pisac obrazovanjem ili – rođenjem. Naime, sin radničke obitelji iz provincijskog Linköpinga prve je knjige pročitao tijekom prinudnog mirovanja s nogom u gipsu, nakon ozljede na hokejskom ledu. Ali, Kafka, Hemingway, Orwell,... nisu mu samo pomogli da ubije duge sate u bolničkoj postelji, nego i posijali sjeme literarne provokacije iz kojeg će izniknuti jedan od najosebujnijih glasova suvremene švedske književnosti.

Počevši kao pisac krimića – i odmah se okitivši najvažnijom nacionalnom nagradom za naslove tog žanra – Kallentoft je već prvim romanom iskoračio izvan standarda vrste, ostvarujući literaturu kojoj je klasičan otponac, ubojstvo, samo povod za višeslojno književno djelo. Tako je "Zima" i policijska priča, ali i sociološko-kulturološka studija suvremenoga švedskog društva kojom Kallentoft itekako dodiruje tjeskobe Europljana od Skandinavije do Sredozemlja, od Atlantika do Urala.

Hrvatsko izdanje romana, u prijevodu Sare Profeta, petnaesto je na stranom jeziku – samo u Švedskoj original je prodan u 200.000 primjeraka – a predstoji snimanje filmova i tv-serije na temelju već objavljenih četiriju naslova: Zima, Proljeće, Ljeto i Jesen. U nastajanju je i (možda) završni roman ciklusa Peto godišnje doba.