Papa pozvao na obnovu Crkve

Papa Benedikt XVI. pozvao je u Rimu na temeljitu obnovu Crkve prigodom otvorenja simpozija koji je organizirala Katolička crkva s nakanom da ubuduće spriječi pedofilske skandale koji su je potresli zadnjih godina.

Pomoć žrtvama mora biti najpreča zadaća za kršćansku zajednicu koja mora ići u korak s temeljitom obnovom Crkve na svim razinama, istaknuo je Sveti Otac na početku tog skupa na kojemu sudjeluju izaslanici 110 biskupskih konferencija i poglavari 33 redova.

Gotovo deset godina nakon izbijanja skandala u Sjedinjenim Državama za kojim su uslijedila otkrića u Europi i Australiji, ovaj skup je uzeo za geslo "Prema ozdravljenju i obnovi". Zadaća simpozija je osigurati zaštitu djece, ali i ranjivih odraslih osoba. Kako se Crkvi predbacivalo da je štitila krivce ne slušajući mlade žrtve, sudionici su dobili naputak da prije dolaska u Rim na simpozij razgovaraju sa žrtvama. Svi biskupi imaju obvezu da surađuju s pravosuđem, podsjetio je kardinal William Levada.

Govoreći o više od 4.000 slučajeva spolnog zlostavljanja djece koji su u zadnjih deset godina prijavljeni Kongregaciji za nauk vjere kojoj je on predstojnik, američki kardinal je ocijenio da se nijedan biskup ni redovnički poglavar ne može smatrati izuzetim od naputaka koje je Sveta Stolica objavila za suzbijanje pedofilije.

Počinitelji su neznatna manjina među svećeništvom koje je općenito angažirano i čvrsto u vjeri, neznatna manjina koja je nanijela veliko zlo, rekao je.

Jedina žrtva pozvana da svjedoči na simpoziju, Irkinja Marie Collins, rekla je da je skup pozitivan zaokret. Isusovac i psihoterapeut Hans Zollner, organizator skupa, ističe da Crkva želi preuzeti odgovornost za počinjeno zlo. Četrdeset izvjestitelja govorit će o svim aspektima problema, od utjecaja pornografije na internetu do izobrazbe svećenika.

Predsjednik Kongregacije za biskupe, Kanađanin Marc Ouellet, predvodit će u utorak u Crkvi svetog Ignacija pokorničko bdjenje tijekom kojega će crkveni vrh zatražiti oprost.

Francois-Xavier Dumortier, rektor Papinskog sveučilišta Gregoriana u Rimu, objasnio je da Crkva sada mora otvorenih očiju sagledati ranu i učiniti sve kako se zla ne bi ponovila.