MSU: Latinovicz, povratak

Predstavom 'Latinovicz, povratak', koja će se održati danas i 7. veljače u Muzeju suvremene umjetnosti, taj muzej u suradnji s Eurokazom nastavlja seriju projekata izvođačkih umjetnosti koji za polazišnu točku uzimaju likovna djela iz zbirki MSU-a te ih stavljaju u novi kontekst.

Sliku Josipa Seissela "Pafama" iz 1922. , prvu apstraktnu kompoziciju hrvatske moderne umjetnosti, redatelj Mladen Vukić suprotstavlja razmišljanjima Miroslava Krleže o boji i formi iz romana Povratak Filipa Latinovicza (1932.), navodi se u najavi predstave. Ta predstava Kazališne udruge Kufer bit će izvedena u Dvorani Gorgona MSU-a, a igraju Hrvoje Klobučar, Vesna Tominac Matačić, Tomislav Martić, Milica Manojlović i Slavko Juraga.

Namjera je, uz odmak od osamdesetak godina, Krležin roman postaviti pred elementarnost teatra riječi i teatra slike, kažu organizatori. Zadržana je monološka struktura Krležinog romana i unutarnje propitivanje protagonista. Drugi interpretativni nivo pak polemizira s Krležom. Premda se Krležin likovni konzervativizam izjašnjava protiv apstrakcije i u kontrapunktu je sa Seisselovom slikom, u ovoj predstavi blijedi i daje prednost zaigranosti umjetnika. Općem ugođaju malodušnosti i moralne dekadencije u romanu suprotstavlja se emocionalnost u kojoj se likovi čvrsto isprepliću.

Prilagodbu romana i režiju potpisuje Mladen Vukić, kostimografkinja je Irena Sušac a scenografiju potpisuje Sven Stilinović.