U Tvrđi niče snježni grad

U povijesnoj osječkoj jezgri Tvrđi, na Trgu Svetoga Trojstva počeo je nicati snježni grad koji umjetnički oblikuju Nikola Faller, akademski kipar, i još četiri mlada umjetnika, studenti osječke Umjetničke akademije.

Voditelj ureda za protokol i promidžbu osječkoga gradonačelnika Željko Lončar rekao je kako je snijeg dobro došao za priču koju Osijek s Udrugom Slama, čiji je predsjednik Nikola Faller, radi za sva godišnja doba.

S Udrugom 'Slama' dogovorili smo se krajem prošle godine o projektu koji obuhvaća umjetničke instalacije u gradu za sva četiri godišnja doba - tako je zimi osnova snijeg, u proljeće trava, u ljeto slama, u jesen lišće, rekao je Lončar i dodao kako je snježni grad koji niče u Tvrđi prva realizacija tog projekta.

Nikola Faller, predsjednik Udruge "Slama", koja je postala poznata jer godinama u Baranji radi instalacije od slame te organizira međunarodne festivale s tom temom, rekao je kako je velik izazov graditi snježnu priču. Dodao je kako je prije tri godine bio voditelj hrvatske ekipe umjetnika koja je sudjelovala u Kanadi na međunarodnome snježnom festivalu.

Dodao je da još ne zna hoće li u snježnom gradu biti dvorci ili iglui. Uglavnom, rekao je, bit će pet velikih skulptura i još mnogo detalja. Nada se da će snježni grad biti gotov za tri dana.