U Zagrebu obilježen 'Prešerenov dan'

Monografija Slovenske boje u hrvatskoj likovnoj umjetnosti autorice Polone Jurinić, koja obuhvaća biografije likovnih umjetnika slovenskog podrijetla koji su djelovali ili djeluju u Hrvatskoj od 15. stoljeća naovamo, svečano je predstavljena u kulturnom prosvjetnom društvu Slovenski dom u Zagrebu u povodu slovenskog kulturnog praznika Prešerenov dan.

Kako je rekao na predstavljanju povjesničar umjetnosti Milan Bešlić, dvojezična hrvatsko-slovenska monografija govori o dubokim vezama Slovenije i Hrvatske koje su se kroz povijest manifestirale i to ne samo u likovnom jeziku, nego je hrvatska povijest nezamisliva bez u nju duboko utkanog djelovanja slovenskih umjetnika.

Slovenski kulturni praznik Prešerenov dan, koji se obilježava 8. veljače, na obljetnicu smrti slovenskog pjesnika Francea Prešerena, obilježen je i otvaranjem izložbe djela četvorice hrvatskih umjetnika kojima je zajednički nazivnik slovensko podrijetlo. Izložba je tako objedinila na jednome mjestu dvojicu priznatih likovnih umjetnika starije generacije - slikara Vasilija Josipa Jordana i kipara Stanka Jančića, te dvojicu likovnih umjetnika mlađe generacije - slikara Damira Medvešeka i kipara Denisa Kraškoviča.

Ovogodišnji kulturni praznik Prešerenov dan Slovenski dom će obilježiti programom Kultura koja nas povezuje organiziranim tijekom čitave veljače. U ponedjeljak 13. veljače Zagreb će tako posjetiti najpoznatija slovenska maskirana skupina Kurenti iz Ptuja. Potom 16. veljače slijedi svečano uručenje Muzeju za umjetnost i obrt kultnog 'stolca Rex' koji je dizajnirao arhitekt, profesor i inovator Niko Kralj. Program će 28. veljače u Crkvi sv. Katarine zaokružiti predstavljanje monografije Akademska crkva sv. Katarine povjesničarke umjetnosti Mirjane Repanić-Braun.