Crteži stariji od Lascauxa i Altamire

U španjolskim špiljama Nerja, u Costa del Solu blizu Malage, pronađene su slike za koje se vjeruje da su najstariji umjetnički trag i da su stare oko 42.000 godina. Eksperti tvrde da šest fotografija na kojima su prikazani morski lavovi, predstavljaju najstarije svjedočenje umjetničkog izraza pračovjeka. 

Glavni istraživač je profesor Jose Luis Sanchidrian sa sveučilišta Cordoba koji tvrdi da je ovo najveće otkriće u istraživanju pračovjeka. Slike su pronađene pet kilometra od Malage u južnoj regiji Andaluzije. U Miamiju je procijenjeno da su stare između 42.300 i 43.500 godina. Špilje Nerja otkrilo je pet dječaka 1959. godine, a sve do sada nisu otkriveni najstariji umjetnički izrazi. Vjeruje se da su neandertalci živjeli u njima i da su nestali prije otprilike 30.000 godina.

Podsjetimo da su za najstarije poznate špiljske crteže proglašeni oni otkriveni 2000. godine u špilji Fumani blizu Verone u Italiji, čija je starost procijenjena na oko 32 do 36 tisuća godina. U špilji Chauvet na jugoistoku Francuske otkriveni su tek nekoliko godina ranije crteži životinja od kojih su neki stari 31-32 tisuće godina. Najpoznatiji su naravno crteži - slike iz špilje Lascaux s jugozapada Francuske, znatno ranije otkriveni i za koje se tvrdi da su stari oko 13.000 godina, kao i oni iz špilje Altamire na sjeverozapadu Španjolske.