Stjepanu Gulinu Goranov vijenac

Goranov vijenac za 2012. dobio je hrvatski pjesnik Stjepan Gulin, a nagradu Goran za mlade pjesnike Davor Ivankovac (1984.) za pjesnički rukopis "Freud na Facebooku".
Nagrade će dobitnicima biti uručene na središnjoj manifestaciji 49. Goranova proljeća, 21. ožujka u Lukovdolu, priopćio je predsjednik odbora Goranova proljeća Ivica Prtenjača.

Žiri u sastavu Miroslav Mićanović, Olja Savičević Ivančević, Dorta Jagić, Nikola Petković i Marko Pogačar jednoglasno je odlučio da se Goranov vijenac ove godine dodijeli uglednom hrvatskom pjesniku Stjepanu Gulinu. U obrazloženju nagrade stoji da je snaga Gulinove kritike izvanliterarne zbilje nesvakidašnje jaka.

A jaka je jer je tiha. Čitatelju se ne unosi u lice. Svjestan da njegova sloboda prestaje u trenutku kada uđe u prostor slobode drugoga, ovaj pjesnik se čitatelju obraća bezinteresno, estetski ga podsjećajući i upozoravajući na užas prezenta koji nestaje. Gulin je zapravo bespoštedni dijagnostičar zbilje. A užas otuđenja i raščovječenja o kojima piše, izvorno ne pripada imaginariju njegova stiha: on pripada svijetu. Istome svijetu kojemu, već toliko godina, jedan od posljednjih patricija stiha s ove bande Mediterana, uredno i strpljivo, bez milosti uzima anamnezu, navodi se, uz ostalo, u obrazloženju nagrade.

Žiri u sastavu Andriana Škunca, Slađan Lipovec i Branislav Oblučar jednoglasno je odlučio da nagradu Goran za mlade pjesnike dobije Davor Ivankovac za pjesnički rukopis "Freud na Facebooku" koji odlikuje dojmljiv spoj liričnosti i cinizma.

Pjesnički tekst prostor je uranjanja u različite dimenzije zbilje, od one osobne, preko virtualne i književne do neizbježne društvene i povijesne, o čemu se progovara s beskompromisnom žestinom, ali i potrebnom sugestivnošću pjesničkoga jezika, navodi se, uz ostalo, u obrazloženju nagrade.

Za svoje rukopise pohvaljeni su Filip Žganjer i Darko Šeparović.

Ove godine Goranovo proljeće počinje 20. ožujka zagrebačkim nastupima pjesnika, a nastavlja se dodjelom nagrada u Lukovdolu te dvodnevnim programima u Klubu Palach te na Sveučilištu u Rijeci. Zaključni program Goranova proljeća bit će 22. ožujka u Studentskom centru.