ACTA - borba protiv kriminala ili sporazum koji ugrožava temeljna ljudska prava

Vlada je jučer najavila da će pokrenuti javnu raspravu o kontroverznom međunarodnom ugovoru o zaštiti intelektualnog vlasništva ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) te zatim odlučiti hoće li ga prihvatiti.

U pitanju je dalekosežan sporazum čiji je cilj usklađivanje međunarodnih standarda zaštite autorskih prava u glazbenoj, filmskoj, farmaceutskoj, modnoj industriji i nizu drugih koje su često žrtve krađe intelektualnog vlasništva. Prema ACTA-i, pružatelji internetske usluge morat će nadgledati sve aktivnosti svojih korisnika ne bi li pronašli moguća kršenja autorskih prava. Vlasnici zaštitnih znakova te snage reda i zakona dobili bi goleme ovlasti tijekom istraživanja potencijalnih sumnjivaca, uključujući i narušavanje privatnosti.

Osim interneta sporazum uvelike ograničava djelovanje i na drugim područjima koja uključuju patente, poput proizvodnje generičkih lijekova. Sporazum bi se trebao potpisati do 31. ožujka 2013.

Protivnici ACTA-e smatraju kako će sporazum omogućiti blokiranje sadržaja na internetu, bez obzira na to je li piratski ili nije, čime će ugroziti temeljne ljudske slobode i prava.

Pogledajte što je o ACTA-i u emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekao komunakacijski stručnjak Marko Rakar.