Picasso u muzeju u Londonu

U londonskom muzeju Tate Britain 15. veljače otvara se izložba naziva Picasso i suvremena britanska umjetnost, a bavit će se istraživanjem utjecaja jednog od najistaknutijih slikara 20. stoljeća na britansku umjetnost.

Obuhvaćat će 150 spektakularnih umjetničkih djela suutemeljitelja kubizma, od čega 60 zapanjujućih Picassovih radova, uključujući slike iz najznačajnijih razdoblja njegove karijere, poput Žene koja plače iz 1937. i Tri plesačice iz 1925.

Njegovim djelima muzej će suprotstaviti radove sedmorice Picassovih sljedbenika s britanske umjetničke scene 20. stoljeća - Duncana Granta, Wyndhama Lewisa, Bena Nicholsona, Henryja Moorea, Francisa Bacona, Grahama Sutherlanda i Davida Hockneya. Tako će izložba ponuditi detaljan uvid u Picassovu ulogu u oblikovanju izričaja britanskih umjetnika.

Picasso i suvremena britanska umjetnost
održava se u prostoru nekadašnjeg studija iza zgrade Kraljevske opere u Londonu, u kojemu je Picasso 1919. proveo deset tjedana radeći na setu i kulisi za jednu baletnu izvedbu Sergeja Pavloviča Djagiljeva. Nakon 1919. Picasso je Veliku Britaniju posjetio još samo jednom, i to 1950. radi otkazane mirovne konferencije, umjesto čega je proveo produženi vikend s prijateljima.

U sklopu izložbe britanski nacionalni baletni ansambl English National Ballet u razdoblju od 27. veljače do 4. ožujka preselit će se u galeriju Duveen muzeja Tate Britain, gdje će u sklopu programa održavati probe, radionice i pokazne vježbe s fokusom na vezu između plesa i vizualnih umjetnosti. Vrhunac će biti premijera triju novih djela inspiriranih Picassom i tom izložbom 2. ožujka.

Program je organiziran u čast nasljeđa Djagiljevljeve baletne trupe Ballets Russes s kojom je Picasso surađivao. Često je crtao plesače na probama i izvan njih, a jedna je balerina - Olga Khokhlova, čak postala njegovom suprugom.

Slikar, kipar i keramičar Pablo Picasso (1881.-1973.), bio je jedan od prvih koji se služio tehnikom kolaža, kao i brojnim drugim novim tehnikama i stilovima koje je pomogao razviti i istražiti. Neka od najpoznatijih su mu djela revolucionarno ulje na platnu Gospođice iz Avignona (1907.) i remek-djelo iz 1937. Guernica.

Picasso je općenito smatran jednim od trojice umjetnika, uz Henria Matissea i Marcela Duchampa, koji su najbolje definirali revolucionarna kretanja u plastičnim umjetnostima u prvim desetljećima 20. stoljeća, a čije je stvaralaštvo donijelo revolucionarne promjene u slikarstvu, kiparstvu, tiskarskim umjetnostima i keramici.