Ledolomci na Dunavu i Dravi

Iz vukovarske luke jutros su krenula dva mađarska ledolomca koja razbijaju led na potezu do tzv. daljske krivine na Dunavu, gdje je najkritičnije. Na Dravi dva hrvatska ledolomca razbijaju led, a dva su u pričuvi.

Prema riječima Zorana Đurokovića, direktora Hrvatskih voda Osijek, dva mađarska ledolomca, koja su stigla u subotu, od jučer razbijaju led na Dunavu na potezu od Vukovara prema ušću Drave u Dunav. Kod tzv. daljske krivine jučer je razbijen led na Dunavu i osigurana protočnost, no danas je opet 90 posto rijeke na tom dijelu zaleđeno pa prijeti opasnost od stvaranja čepova i ledenih barijera. U isto vrijeme, naveo je Đuroković, druga dva mađarska ledolomca, koja su jučer stigla na Dunav kod Apatina, danas su počela razbijati led na tom dijelu Dunava u Srbiji.

Premda je za sada situacija na Dunavu pod kontrolom, zbog vremenskih uvjeta i sve većeg leđenja, koje bi uskoro moglo biti stopostotno, Hrvatska vojska i Hrvatske vode pripremaju plan miniranja pojedinih dionica Dunava, kaže Đuroković. Budući da je protočnost Drave osigurana stalnim razbijanjem leda, posebice kod osječkih mostova, cestovnog i željezničkog, sada su dva ledolomca na putu nizvodno od Osijeka prema Belišću. Dva ledolomca su u pričuvi u Osijeku, kazao je Đuroković.

Izrazio je bojazan zbog mogućnosti naglog topljenja snijega, istaknuvši kako bi tada situacija bila iznimno teška te dodao kako je sada važno neprekidno osiguravati komade leda u pokretu.