Ratifikacija hrvatskog ugovora u prosincu

Danska će vjerojatno u prosincu započeti proces ratifikacije hrvatskog Ugovora o pristupanju EU-u, a cijeli takav postupak obično u danskom parlamentu traje oko tri mjeseca, najavio je u Zagrebu danski veleposlanik u Hrvatskoj Bo Eric Weber. Dodao je kako očekuje da će postupak ići vrlo glatko.

On je na konferenciji za novinare još jednom govorio o prioritetima danskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici ove godine, potom o aktivnostima veleposlanstva kroz to vrijeme, a riječ je bila i o suradnji Danske i Hrvatske na poslovnom planu.

Weber je, kao predstavnik male zemlje, želio poručiti Hrvatskoj da veličina zemlje uopće nije presudna pri donošenju odluka u Europskoj uniji. Ono što je važno nije veličina nego argument, dodao je.

Danski je veleposlanik još jednom ponovio četiri prioriteta danskog predsjedanja Unijom: odgovorna, dinamična, sigurna i zelena Europa, te je predstavio novi danski brend: State of Green kojim se želi poboljšati komunikacija o Danskoj kao zelenoj zemlji te povećati svijest o rješenjima i znanju koje Danska ima za ponuditi.

Kad se radi o danskim ulaganjima i ulasku danskih tvrtki na hrvatsko tržište, situacija nije najbolja, bez obzira na želju i danskih i hrvatskih kompanija za suradnjom.

Na hrvatskoj strani ne može biti samo interesa, mora biti razrađenih projekata i projektne dokumentacije, rekao je savjetnik za gospodarstvo u danskom veleposlanstvu Žarko Mašanović.