Anonymousi srušili i Interpol

Hakerska skupina Anonymous u subotu je srušila internetsku stranicu Interpola. Nastavak je to akcije Operation Megaupload - napadi na internetske stranice međunarodnih organizacija, političkih institucija i stranaka koje krive za suzbijanje slobode i demokracije.

Anonymousi su prije rušili i stranice Ministarstva pravde SAD-a, FBI-a, meksičkog ministarstva rudarstva, službene stranice američke države Alabama, a na meti se našao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović te ZAMP, koji se bavi zaštitom autorskih prava glazbenika te Institut hrvatske glazbe koji također upozorava na problem piratstva.

ACTA - borba protiv kriminala ili sporazum koji ugrožava temeljna ljudska prava

Grupa Anonymous postoji od 2008. i predstavlja neformalnu grupu na internetu koja se bori protiv cenzure na internetu. Posljednje akcije Anonymousa slijedile su nakon zatvaranja stranice Megaupload te zbog sporazuma ACTA.

Deseci tisuća prosvjednika okupili su se u subotu poslijepodne i navečer u mnogim europskim gradovima prosvjedujući protiv tog spornog međunarodnog sporazuma. Prosvjedi protiv ACTA-e održani su i u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli i Osijeku.