OESS zabrinut za slobodu izražavanja

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) izrazila je zabrinutost zbog Trgovinskog sporazuma protiv krivotvorenja (ACTA), koji se, među ostalim, odnosi i na zaštitu intelektualnog vlasništva na internetu. U pismu predsjedniku Europskog parlamenta, Nijemcu Martinu Schulzu, pozvala je na poštovanje slobode izražavanja.

Zabrinuta sam zbog ACTA-e, sporazuma koji bi mogao utjecati na slobodu izražavanja i slobodan protok informacija u uvoj elektroničkoj eri, objasnila je Dunja Mijatović, predstavnica OESS-a za slobodu medija.

U pismu upućenom Schulzu, Mijatović ocjenjuje da bi bilo konstruktivno provesti kompletnu procjenu o mogućim učincima ACTA-e na temelja prava, posebice slobodu izražavanja i pravo na privatnost u EU-u i šire.

Osobito je, stoji u pismu, zabrinuta mogućnošću koju ACTA daje davateljima internetskih usluga da objavi privatne podatke o navodnim kradljivcima autorskih prava, bez odluke suda ili mogućnosti na žalbu.

Mijatović je pozvala Europski parlament da razmotri spomenuta pitanja.

ACTA je potpisana 26. siječnja u Tokiju. Potpisale su je 22 od 27 zemalja EU-a. O ACTA-i su pregovarali EU, Sjedinjene Države, Japan, Kanada, Novi Zeland, Australija, Singapur, Južna Koreja, Maroko, Meksiko i Švicarska, a tekst toga sporazuma zamišljen je za široku borbu protiv kršenja autorskih prava, od lijekova i drugih dobara, do ilegalnog skidanja sadržaja s interneta.