Pronađeno 400 djela Karela Appela

Više od 400 djela slavnog nizozemskog umjetnika 20. stoljeća Karela Appela ukradenih 2002. pronađeno je skriveno u jednom britanskom skladištu desetljeće nakon njihova nestanka, od čega se taj umjetnik nikada nije oporavio, piše britanski Guardian.

Crteži, skice, bilježnice i druga djela čija se vrijednost procjenjuje na više stotina tisuća funta, pronađeni su nakon što je skladište kupila jedna logistička tvrtka te raščišćavajući naišla na osam kutija krcatih umjetničkim djelima. Uz njih nije pronađena nikakva dokumentacija.

Menadžer tvrtke odnio je 30-ak crteža na procjenu u aukcijsku kuću Bonhams. Na opće zaprepaštenje, rečeno mu je da je riječ o djelima koji se nalaze u registru izgubljenih umjetnina (ALR), kompjutoriziranoj bazi podataka "najtraženijih" ukradenih umjetničkih djela.

Vodeći ekspresionist i jedan do osnivača europskog avangardnoga pokreta Cobra, Christiaan Karel Appel preminuo je 2006. godine u dobi od 85 godina. Radovi toga slikara, kipara, keramičara i pjesnika nalaze se u vodećim svjetskim kolekcijama, uključujući britanski muzej Tate, a 1954. mu je na bijenalu u Veneciji dodijeljena Unescova nagrada.

Brojni ukradeni radovi samo su eksperimentalne ideje za djela koja umjetnik nikada nije realizirao. Kolekcija je nestala 2002. na putu u novu zakladu Karel Appel u Amsterdamu.