"Marijine" i "Scene iz Zagreba" u New Yorku

Dokumentarno-igrani film "Marijine" riječke redateljice Željke Sukove bit će predstavljen u sklopu ovogodišnjeg festivala MoMA's Documentary Fortnight, koji će se održati u New Yorku od 16. do 28. veljače, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Hrvatski film prikazat će se 27. veljače, u sklopu programa Gala Closing Night, te dan poslije u Nitehawk Cinema u Brooklynu, gdje se održava svečano zatvaranje Festivala. Film će predstaviti redateljica i scenaristica Željka Sukova te direktor fotografije i montažer Aleš Suk.

U program MoMAs Documentary Fortnight međunarodnog festivala, posvećenog umjetničkim dokumentarnim filmovima, uvršteno je više od četrdeset filmova.

Do 17. veljače u MoMA-i traje izložba "Scene iz Zagreba" koja predstavlja publikacije iz razdoblja 'nove umjetničke prakse', časopise, fotografije, letke, bilješke, skice i rukopise umjetnika koji su obilježili šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća. Radovi Gorana Trbuljaka, Ivana Picelja, Brace Dimitrijevića, Sanje Iveković, Mladena Stilinovića, Vlade Marteka i ostalih pripadnika pokreta ilustriraju razdoblje koje je, među ostalim, obilježio izlazak umjetnika iz tradicionalnog studija u gradske prostore.

Do sredine ožujka u tome proslavljenom newyorškom Muzeju moderne umjetnosti traje i retrospektivna izložba videoradova i instalacija Sanje Iveković "Sweet Violence".