Premijera "Gostioničarke Mirandoline"

Komedija Gostioničarka Mirandolina talijanskog komediografa Carla Goldonija, koja na duhovit način pristupa vječnoj temi muške zaluđenosti ženskom ljepotom, premijerno je izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Ostvarena u koprodukciji HNK Zagreb i HNK Zadar, pod redateljskom palicom Saše Broz, predstava naglasak stavlja na moć manipulacije muškim osjećajima i ponašanjem. Sve to postiže lijepa i pametna žena utjelovljena u liku gostioničarke Mirandoline, koju glumi mlada kazališna, televizijska i filmska glumica Marija Škaričić.

Ova moderna verzija priče o Goldonijevoj vedroj i inteligentnoj heroini smještena je u veselo okruženje šarenila, šminkerskih odijela, uskih haljina i krznenih ovratnika, u Italiju 60-tih godina prošloga stoljeća, gdje upravo počinje la dolce vita - slatki život.

Predstavu otvara scena na plaži, na kojoj se glumci uigravaju dok se gledalište još puni. Tu nalazimo neke od Mirandolininih gostiju i obožavatelja - grofa i markiza, koje glume Zijad Gračić i Alen Šalinović, dvojicu ljutih protivnika u bitki za njezinu naklonost i ruku, koji se udvaraju na potpuno različit način.

No s njima je i vitez, mrzitelj žena, kojeg utjelovljuje Ranko Zidarić, koji odbija pasti na Mirandolinin šarm i ljepotu. Upravo u tome Mirandolina pronalazi izazov te odluči osvojiti njegovo srce kako bi ga natjerala da prizna da u ženama ipak postoji nešto vrijedno njegove pozornosti.

Ivana Boban i Vanja Matujec nastupaju kao Ortensija i DejaniraJan Kerekeš je gostioničarkin sobar, a Kristijan Potočki vitezov sluga.