Eurozona za jači financijski nadzor Grčke

Eurozona traži puno jači financijski nadzor Grčke koja je jučer sa zakašnjenjem predala pisano jamstvo da će mjere štednje provoditi bez obzira na rezultate parlamentarnih izbora u travnju.

Grci su, kao i njihov predsjednik Karolos Papoulias, ljuti jer je njemački ministar financija Wolfgang Schäuble izjavio kako Njemačka Grčkoj može pomoć, ali neće sipati novac u rupu bez dna.

Grci se kockaju s vremenom. Ono što se od njih traži je jasno i ako to ne ispune, gotovo sam potpuno siguran da iz Europe novac za svoje spašavanje neće dobiti, rekao je Stefan Scharffetter, financijski stručnjak.

O financijskoj pomoći Grčkoj ministri financija eurozone ponovno će razgovarati u ponedjeljak.


Dogovor o pomoći tek nakon izbora

Nizozemski ministar financija Jan Kees de Jager izjavio je da bi dogovor o novom programu pomoći Grčkoj mogao biti postignut tek nakon grčkih parlamentarnih izbora u travnju. Idealno bi bilo razgovarati s čelnicima za koje znate da će podržati paket pomoći nakon izbora, rekao je za gospodarski dnevni list Financieele Dagblad.

Po De Jageru, Grčka nije još poduzela sve mjere koje se od nje traže da bi dobila pomoć. Drugi program pomoći Grčkoj uključuje 130 milijardi eura koje bi trebala dobiti od EU-a i MMF-a te otpis 100 milijardi eura potraživanja privatnih vjerovnika.

Da bi izbjegla bankrot, Grčka treba dobiti dio obećanih sredstava najkasnije do 20. ožujka, kada na naplatu stiže 14,5 milijardi eura dužničkih obveza.