Sofija ratificirala hrvatski ugovor

Bugarski predsjednik Rosen Plevneliev kazao je u Sofiji kako je Bugarska  ratifikacijom Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji pokazala koliko voli Hrvatsku i koliko su prijateljski odnosi dviju zemalja.

Ponosni smo što je danas u našem Narodnom sobranju Bugarska pokazala koliko voli Hrvatsku, rekao je bugarski predsjednik Rosen Plevneliev na sastanku s predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom.

Bugarski parlament jednoglasno je ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a glasovanju je nazočio i Šprem. Bugarska je ponovno među prvim zemljama koje ratificiraju jedan za Hrvatsku ključni dokument.

Poruke potpore Hrvatskoj, ali i eurointegraciji cijele regije zapadnog Balkana na raspravi u parlamentu uputili su predsjednica Narodnog sobranja Cecka Cačeva, ministar vanjskih poslova Nikolaj Mladenov, kao i predstavnici stranaka i klubova zastupnika u parlamentu, dodajući kako je današnja odluka glasovanje i za EU u cjelini.

Dobrodošli u EU, hrvatski prijatelji, rekao je Mladenov.

Na toj je potpori zahvalio predsjednik Sabora, naglasivši kako je Bugarska tijekom posljednjih dvadeset godina mnogo puta pokazala potporu i Hrvatskoj i cijeloj regiji.

Bili ste među prvima koji ste priznali neovisnost Hrvatske, a onda i ostalih republika bivše Jugoslavije. Bili ste jedan od začetnika Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi. Bili ste među prvim državama koje su ratificirale NATO-ov Protokol za pristupanje Hrvatske, a evo danas sam sretan i ponosan što ste prva država u kojoj sam svjedočio ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora, rekao je Šprem u govoru obraćajući se zastupnicima Narodnog sobranja.

Bugarski parlament četvrti je među zemljama EU-a koji je odobrio hrvatski pristupni ugovor, nakon Slovačke, Mađarske i Donjeg doma talijanskog parlamenta.

Bez obzira što su pregovori završili, ugovor potpisan te su počeli procesi ratifikacije, Hrvatska nema namjeru stati s reformama jer punopravno članstvo u EU-u nije konačni cilj već samo poticaj daljnjim naporima da bi građani bolje živjeli na svim područjima, rekao je također u govoru predsjednik Hrvatskog sabora.