Božica Dea Matasić u Nici

Velik je uspjeh kada neki od hrvatskih umjetnika dobije priliku izlagati u poznatim svjetskim galerijama ili muzejima. Svoju priliku u Muzeju MAMAC u Nici, dobila je hrvatska kiparica srednje generacije Božica Dea Matasić.

Prostor za povremene izložbe MAMAC-a Božica Dea Matasić na šest je tjedana osvojila svojom instalacijom Panacea, u domovini već nagrađenoj na natječaju u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Od prvotnih pet, Panacea je za Nicu narasla na čak 12 mobilnih skulptura. Ono što je ostalo isto, ideja je i koncepcija - oblik pilule ironija je suvremene potrebe za instant i brzim rješenjima.

Ti objekti odnosno skulpture djeluju terapeutski kroz proces interakcije s ljudima, gdje se zaista sve generacije ljudi uključe u tom kinetičkom momentu i sudjeluju u toj igri, objasnila je Božica Dea Matasić.

Ovaj najnoviji istup hrvatske umjetnosti na međunarodnu likovnu scenu organiziran je, kako je to obično biva, prijateljskim i osobnim kontaktima. 

I dok su Hrvatskoj otvorena vrata još jedne međunarodne suradnje nije nevažno napomenuti da mogućnost izlaganja u MAMAC-u i francuski umjetnici čekaju takoreći u redu.