'Maestrova smrt' u Histrionskom domu

Predstava Maestrova smrt u režiji Krešimira Dolenčića, isječak iz slavnog Kiklopa Ranka Marinkovića koji, uz odnos Maestra i Melkiora, tematizira tjeskobnu atmosferu zagrebačkog predratnog i boemskog miljea, premijerno će se izvesti u Histrionskom domu.

Osim redatelja, dramsku adaptaciju tog ulomka napravili su glumci Duško Valentić, kojemu će uloga Maestra biti 101. u karijeri, te Janko Popović-Volarić koji glumi Melkiora. Inicijator predstave bio je Duško Valentić koji je prije 38 godina u Teatru ITD glumio Melkiora, dok je ulogu Maestra imao pokojni dramski umjetnik Drago Meštrović Foka.

Po riječima umjetničkog ravnatelja Histrona, Zlatka Viteza, Maestrova smrt nije hommage samo Ranku Marinkoviću, čija će se stota obljetnica rođenja obilježiti iduće godine, nego i glumcima Dragi Meštroviću Foki, Josipu Bobiju Marottiju, Mladenu Crnobrnji Gumbeku, Mladenu Budiščaku i drugima koji su ostavili trag u kazalištu.

Scenografiju i kostimografiju histrionske predstave potpisuje je Marta Crnobrnja, a asistenica redatelja je Marina Pejnović.