Premijera "Ljubavnog napitka"

Komična opera Ljubavni napitak talijanskog skladatelja Gaetana Donizzetija premijerno će biti izvedena u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, u izvedbi ansambla zagrebačke Opere pod ravnanjem talijanskog dirigenta Pietra Rizze. Jedna od najpoznatijih komičnih belcanto opera, premijerno izvedena 12. svibnja 1832. u Milanu, Ljubavni napitak jedna je od Donizzetijevih najpoznatijih opera, a skladao ju je u samo dva tjedna.

Kako se ističe u najavi opere, zahvaljujući zanimljivom i duhovitom zapletu koji opisuje peripetije mladog ljubavnog para, kao i melodioznoj i ležernoj glazbi, vrlo brzo postala je jednom od najizvođenijih talijanskih opera 19. stoljeća. Libreto je napisao Felice Romani prema komediji francuskog dramatičara Eugenea Scribea utemeljenoj na srednjovjekovnoj romanci Tristan Gottfrieda von Strassburga.

U režiji talijanskog redatelja Cesarea Lievija, predvođeni Giorgiom Surianom u ulozi nadriliječnika Dulcamare, priču o bezvremenskom napitku spravljenom od fantazija i želja ispričat će nam najbolji mladi interpreti glavnih uloga. Scenografiju potpisuje Luigi Perego, kostimografiju Marina Luxardo, a oblikovanje svjetla Roger Vanoni, stoji u najavi.