U sjećanje na Ivu Škrabala

U sjećanje na Ivu Škrabala, u sklopu vikenda hrvatskoga filma zagrebačko kino "Tuškanac" 17. i 18. veljače priređuje filmski program posvećen tom hrvatskom političaru, filmskom redatelju, scenaristu, dramaturgu i povjesničaru filma, koji je preminuo u rujnu prošle godine.

Program počinje projekcijom dokumentarnog filma "Živuće fotografije - Slike iz prošlosti filma u Hrvatskoj", u kojoj se Škrabalo predstavlja kao scenarist, nakon čega slijedi njegov najdraži film "Tko pjeva zlo ne misli", za koji je dao naslov.

U subotu će se predstaviti Škrabalov redateljski rad - kratki igrani i dokumentarni filmovi "Velika porodica", "Pes za petsto", "Dan kada se sklapaju brakovi", "Vodič kroz Trst", "Kamo vodi autoput" i "Slamarke divojke", ali i njegov glumački doprinos u filmovima "Put nije samo vaš" i "Opsada".

Škrabalo je široj javnosti poznat kao autor duhovitih hrvatskih prijevoda naslova pornografskih filmova, među ostalim, "Hopa cupa u krevetu", "Njoj se mili u svili", "Šefica zna znanje", nastalih dok je radio u Croatia filmu, ali bio je i autor naslova mnogih drugih filmova, uz "Tko pjeva, zlo ne misli" i filma "Ljubavna pisma s predumišljajem".

Sudjelovao je u stvaranju mnogih hrvatskih filmskih klasika kao dramaturg i pomoćnik redatelja, a kao redatelj radio je dokumentarce koji su teme obrađivali na šaljiv kozerski, često i satiričan pristup kojim je kritizirao društveno-politički sustav.

Ulazak na projekcije je slobodan.