Vječni Matačić u Plavom ciklusu

U Plavom ciklusu Zagrebačka filharmonija danas, 17. veljače odaje čast i priziva sjećanje na svojeg šefa dirigenta Lovru pl. Matačića, koji je tu funkciju obnašao 10 godina, od 1970. do 1980.

Orkestrom Zagrebačke filharmonije dirigirat će maestro Leopold Hager, a izvodit će se 8. simfonija u c-molu Antona Brucknera. Maestro Hager vodio je najveće orkestre Mainza, Linza i Kölna, Freiburga, Salzburga i Luxembourga, bio je šef dirigent Volksopere u Beču i gostovao u najvećim glazbenim centrima svijeta.

Posljednje remek-djelo velikog simfoničara, misterij – kako ga je opisao sam autor, još je izazov – kako za izvođače, tako i za publiku.

U sklopu koncerta bit će svečano dodijeljena i nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika "Lovro pl. Matačić", koju će primiti akademik Pavle Dešpalj.

Dirigent i skladatelj Lovro von Matačić pripada eliti europske i svjetske glazbe 20. stoljeća. Za svoje antologijske interpretacije (osobito Brucknerovih i Wagnerovih djela te kapitalnih skladbi slavenskog repertoara) primio je Brucknerovu medalju Međunarodnog Brucknerovog društva, Brucknerov prsten Bečkih simfoničara, Janačekovu i Smetaninu medalju čehoslovačke vlade, Križ I. reda za znanost i umjetnost predsjednika Republike Austrije, medalju Hans von Bülow Berlinske filharmonije i mnoge druge nagrade.