"Češka će ratificirati hrvatski pristupni ugovor"

Češka će ratificirati hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji i tu nema nikakvih problema, izjavio je češki predsjednik Vaclav Klaus nakon sastanka s predsjednicima Hrvatske, Srbije i Slovačke u dvorcu Lany blizu Praga.

U ime Češke Republike htio bih reći da nema problema s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora. Slovačka nas je prestigla, ali to je slučajno. Mi ćemo ga ratificirati, istaknuo je Klaus.

Po završetku neformalnog sastanka predsjednika Češke Vaclava Klausa, Hrvatske Ive Josipovića, Slovačke Ivana Gašparoviča i Srbije Borisa Tadića održana je zajednička konferencija za novinare na kojoj su se šefovi država složili da je inicijativa bila korisna i da će se nastaviti.

Gašparovič je rekao da će Hrvatska uskoro postati članicom EU-a a da vjeruje da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo. Istaknuo je da su Hrvatska i Srbija dvije zemlje koje odlučuju o budućnosti zapadnog Balkana.

Tadić je kazao kako je uvjeren da će članstvo u EU-u Srbiji prije svega donijeti korist.

Stav Srbije je da na članstvo u EU-u gledamo kao na investiciju. Članstvom dobijamo, rekao je.


"EU ne može uvjetovati status kandidata Srbiji priznavanjem Kosova"

Gašparovič je rekao da EU ne može uvjetovati davanje statusa kandidata Srbiji priznavanjem Kosova.

Srbija mora biti ocjenjivana prema tome kako ispunjava uvjete, a ne prema pitanju Prištine, istaknuo je.

Svi su se predsjednici složili da pitanje Kosova nije uvjet za davanje statusa kandidata Srbiji.

Hrvatski predsjednik Josipović potvrdio je kako priznanje Kosova nije uvjet dobivanja statusa, ali i naveo da Europska unija prati razvoj događaja i da će imati svoja očekivanja.

Znate da za otvaranje kandidature nije bio uvjet priznanje. Daljnji politički odnosi će pokazati kojim pravcem ide razvoj događaja i prema tome će sasvim sigurno u konačnici EU formirati svoja očekivanja. Ja ću vas samo podsjetiti da je Hrvatska osim prihvaćanja acquisa imala i političke uvjete koje je morala ispuniti i mi smo to učinili i ja sam siguran da će to učiniti i Srbija, rekao je Josipović.

Tadić je ponovio da Srbija neće priznati Kosovo. Srbija čini sve imajući u vidu vlastiti ustav i zakone da osigura funkcioniranje sustava na prostoru jugoistočne Europe, Prištine, što je uostalom u skladu sa svim europskim principima, ali pritom svakako neće priznati neovisnost Kosova, rekao je.