Pobjednik Berlinalea talijanska zatvorska drama

Zlatni medvjed, nagrada za najbolji film Berlinalea, dodijeljen je filmu Cezar mora umrijeti talijanskih redatelja, braće Paola i Vittoria Tavianija, objavio je predsjednik žirija ovogodišnjeg Berlinalea britanski redatelj Mike Leigh.

Cezar mora umrijeti u poludokumentarnom stilu prati skupinu zatvorenika u rimskom zatvoru Rebibbia prilikom pripreme Shakespearove drame Julije Cezar za zatvorsku pozornicu. Redatelji 80-godišnji Paolo i dvije godine stariji Vittorio Taviani zahvalili su na dodijeljenoj nagradi te pozdravili zatvorenike koji su sudjelovali u stvaranju filma.

Na dodjeli nagrade u glavnoj kinodvorani Berlinalea Berlinale Palastu Srebrnog medvjeda - veliku nagradu žirija dobio je mađarski redatelj Bence Fliegauf za svoj film Samo vjetar koji temetizira nasilje nad Romima u Mađarskoj, javlja Hina.

Srebrni medvjed za režiju dodijeljen je filmu Barbara njemačkog redatelja Christiana Petzolda, koji je slovio i kao jedan od najvećih favorita.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je Rachel Mwanza za ulogu u kanadskom filmu Rebelle, a Mikkel Boe Foelsgaard za ulogu u danskom filmu Kraljevska afera. Istom filmu dodijeljen je i Srebrni medvjed za najbolji scenarij kojeg su zajednički potpisali Rasmus Heisterberg i Nikolaj Arcel.


Parada dobila glavnu nagradu publike

Prije toga je objavljeno da je film srpskog redatelja Srđana Dragojevića Parada, u kojem jednu od glavnih uloga igra i hrvatski glumac Goran Navojec i kojeg je koproducirala hrvatska producentska kuća Mainframe, dobio glavnu nagradu publike u festivalskoj sekciji Panorama.

Šezdest drugi Berlinale otvoren je 9. veljače a završava 19., danom rezerviranim za projekcije za široku publiku. Tijekom festivala u 13 sekcija prikazano je gotovo 400 filmova.