Odzvonilo fušu? Ili kazalište ili serije!

Ili kazalište ili serije! Glumci više neće moći u fušu snimati serije. Ministarstvo kulture priprema izmjene Zakona o kazalištu koje će spriječiti da glumci primaju plaću u matičnim kućama, a u to vrijeme snimaju serije i ne glume na pozornici kazališta. Glumci su takvim najavama - uzrujani.

To znači da se mene onemogućava u mome radu, u mojoj profesiji. Ja sam se zato školovala, to je moj posao i ja to radim. Zovu me zato što sam talentirana, dobra, vrijedna, pouzdana. Dakle, moja je egzistencija u ovom slučaju ugrožena jer ja živim samo od plaće, rekla je glumica Ksenija Pajić.

Zabrinut je i prvak Drame HNK Goran Grgić, kojemu također sapunice nisu strane.

Postoje, naravno, dva načina da se pokoriš i da se ne pokoriš da izađeš iz teatra. Bojim se da nekakvim čvrstim rezovima i nekakvim možda ishitrenim potezima u budućnosti napravimo veću štetu, rekao je glumac Goran Grgić.

Producenti podupiru zakon i uvođenje reda, no to izaziva velike ekonomske probleme.

Ako država podupire kompletnu audiovizualnu hrvatsku industriju s 4,8 milijuna eura, to je jednostavno premalo da možemo još i te troškove, 'ajmo reć, podnijeti na neki način. To će biti dosta problematično, mi ne znamo, imamo 50 glumaca u jednom filmu iz 20 ili 15 kazališnih kuća. Znači moramo s 15 kazališnih kuća dogovoriti za pojedinoga glumca, što, kako i na koji način, kaže Ivan Maloča, vlasnik producentske kuće Interfillm.

Na sreću glumaca, zakon je još u pripremi, nadaju se da će sjesti za stol s nadređenima kako bi za sve pronašli najbolje rješenje. Burna rasprava, čini se, neće izostati.