Što može Vlada protiv poskupljenja?

Rekordne cijene goriva nesumljivo će pokrenuti lavinu poskupljenja, od hrane do prijevoza. Većina trgovaca novi udar na džepove građana već najavljuje za 10 dana kada i stopa PDV skače na 25%. Tako će Hrvatska, nakon Mađarske i Islanda, imati najveću stopu PDV-a u Europskoj uniji.

Skuplje gorivo, najavljen bojkot

Što Vlada može učiniti a da ne ugrozi proračun, u Dnevniku 3 govorio je predsjednik Nadzornog odbora Ine Davorn Štern.

Koliko će nove cijene goriva utjecati na prijevoznike, kao i o odnosima s resornim ministrom Zlatkom Komadinom, govorio je Marijan Banelli, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Pogledajte što su rekli.


Skupo, skuplje...

Ovog mjeseca već je poskupjelo mlijeko, čokolada, voće, pivo, deterdženti, higijenske potrepštine. No tu nije kraj. Istodobno rastu cijene, a pakiranja su sve manja. Naviknuli smo na čokolade od 100 g, a sada su 80 g, napolitanke od 1000 g, a sada su nešto više od 800 g, kavu od 250 grama koja je sada manja od 200 g, bombone od 100 g koji su sada spali na 90 g itd.

Tako da na ovaj ili onaj način cijene lete u nebo. A plaće? One uglavnom ostaju iste, ako ne i manje, naravno, ako je dobivate ili niste dobili otkaz.

Gotovo svakodnevno poskupi neki proizvod jer trgovci učestalo dobivaju nove cjenike. Šalju ih proizvođači opterećeni povećanim troškovima struje, goriva, komunalija.

Kako su masovna poskupljenja očito pred nama, građani se s pravom pitaju kako to podnijeti s prosječnom plaćom od 5700 kuna s kojom i sad jedva preživljavaju.

Hoće li barem trgovci smanjiti marže koje se u maloprodaji kreću od 10% do 50%? Odgovor doznajte u videoprilogu.