Prekinuta sanacija vranjičkog Salonita

Opasnog azbesta još ima u Salonitu. Prije nego što je završio sanaciju izvođač radova je otišao. Bivši radnici često su upozoravali da se radi bez službenoga plana, stihijski. Izašle su na teren i inspekcije, no ništa se nije dogodilo. Zato su, kazao je Jozo Marić iz Hrvatske udruge sindikata, o svemu obavijestili ministricu zaštite okoliša Mirelu Holy i pozvali je da dođe u Salonit.

Djeca bolesna zbog profita

Sanaciju je radilo društvo Adriatic Blizna, a stečajni upravitelj Salontia Vedran Šeparović kazao je da su od njih dobili desetak atesta da su objekti čisti i dekontaminirani. Još nisu dostavili potvrdu da je cijeli tvornički krug čist, no za to ne trebaju posebna mjerenja. Premda je dio azbestnih ploča s krovova zamijenjen naizgled sličnim materijalom, ali na bazi celuloze, vidi se da posao nije dovršen. Priznaje to i stečajni upravitelj.

U tvorničkom krugu još se mora sanirati dio krovišta, taložnica i mulj u taložnici. Hrvatska udruga sindikata podnijet će kaznene prijave protiv svih koji su odlučivali o sanaciji tvornice jer je zdravlje mještana i dalje ugroženo.