Javna rasprava o novom zakonu o policiji

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da je Ministarstvo na internetu objavilo tek nacrt zakona o policiji kako bi svima bio dostupan za argumentirani razgovor i otklanjanje mogućih dvojbi.

Govoreći na današnjem Okruglom stolu u Kući ljudskih prava u organizaciji Centra za mirovne studije i Kuće ljudskih prava, na temu Novi zakon o policiji, ministar Ostojić je istaknuo da je spreman odgovoriti na sve primjedbe na nacrt zakona.

Izrazio je zadovoljstvo jer je pokrenuta javna rasprava te naglasio da je nacrt zakona usklađen s europskim zakonodavstvom i da su predložena rješenja prepisana iz vrijedećeg zakona u Sloveniji.

Ostojić je dodao i da sadašnji zakon o policiji treba mijenjati zbog niza razloga i kao jedan od primjera naveo funkcije glasnogovornika MUP-a i policije, a koje do sada ustrojbeno nisu postojale.

Profesor Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti rekao je da oko prijedloga zakona u demokratskom društvu mora postojati javna rasprava dodavši da svaka demokratska participacija može dovesti do kvalitetnijeg prijedloga. Naglasio je da je u prijedlog zakona potrebno bolje ugraditi mjere građanskog nadzora jer, istaknuo je, učinkoviti građanski nadzor može samo pomoći sigurnosnom sustavu da bolje obavlja svoje zadaće.

Sanja Sarnavka, iz Kuće ljudskih prava rekla je da iako su poslali poziv MUP-u da pošalje svog predstavnika, nije očekivala osobno ministra. Bitno je slušati argumente obje strane, rekla je i dodala da ni stavovi nevladinih udruga nisu oni koje MUP može u potpunosti prihvatiti. Naglasila je da aktivisti, akademska zajednica i Ministarstvo trebaju zajedno utvrditi kakav bi zakon odgovarao standardima visoko razvijene demokracije.

U raspravi su i ostali sudionici naglasili potrebu reguliranja policijskog postupanja, zaštite osobnih podataka i slično. Za idući tjedan najavljena rasprava o zakonu o javnom okupljanju.