Samo snažnim reformama do boljeg standarda

Hrvatska udruga poslodavaca zadovoljna je prvim potezima Vlade, ali od nje traži da u rezovima i reformama bude hrabrija i odlučnija, rekao je predsjednik HUP-a Ivan Ergović na susretu malih i srednjih poduzetnika - članova HUP-a s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom.

Snažno podupiremo Vladu u prvim koracima, apeliramo da se što prije pokrenu teške reforme koje su jedini jamac podizanja standarda građana, rekao je Ergović.

Moramo riješiti neefikasnost javne uprave, loše upravljanje javnim poduzećima, netransparentan socijalni sustav te se osloboditi nepotrebnih balasta i uvesti red, kaže čelnik HUP-a.

Smanjenje zdravstvenog doprinosa i parafiskalnih nameta te korekcije zakona o porezu na dohodak s nultom stopom za reinvestiranu dobit, ukupno će godišnje gospodarstvu ostaviti na raspolaganju pet milijardi kuna, kaže Maras.

S druge strane, dodaje, Vlada će aranžmanima HBOR-a sa EIB-om, EBRD-om i uz pomoć komercijalnih banaka i sredstava iz fondova EU-a osigurati sredstva za investicije od osam milijardi kuna ove godine što bi trebalo omogućiti rast BDP-a od 0,8 posto.

Okupljeni poduzetnici pozdravili su smanjenje doprinosa za šume i vode te spomeničke rente, smanjenjem komorskog i zdravstvenih doprinosa.
Vrlo su kritični prema predloženoj izmjeni Zakona o porezu na dobit o retroaktivnom plaćanju poreza za one koji su zadržavali dobit i iz nje financirali redovno poslovanje. Isto tako, poduzetnici su nezadovoljni oporezivanjem kupnje automobila.