Uhićenja zbog ratnih zločina nad Srbima

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) uhitili su četiri bivša pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i HOS-a pod sumnjom da su tijekom rata u BiH počinili zločine nad Srbima zatočenim u logoru Dretelj kod Čapljine u Hercegovini.

Uhićenje je potvrdilo Tužiteljstvo BiH, koje i vodi istragu o cijelom slučaju. Navedeno je da su uhićeni Srećko Herceg (45) i Ivan Medić (59) iz Ljubuškog, Marina Grubešić-Fejzić (44) iz Čapljine te Ivan Zelenika (58) iz okolice Mostara. Svi oni terete se da su počinili kaznena djela zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Osumnjičeni su da su u svibnju 1992. godine kao upravitelj logora, stražar ili pripadnik formacija HOS-a počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti s područja Čapljine i drugih mjesta, koji su bili protuzakonito zatočeni u nečovječnim uvjetima u Dretelju.

Tužiteljstvo BiH ističe da je više zatočenika umrlo od posljedica zlostavljanja i premlaćivanja, a nekima se nakon odvođenja iz ćelija gubi svaki trag. Svi osumnjičeni predani su državnom tužitelju koji će odlučiti o podnošenju zahtjeva za pritvor kojega može odrediti Sud BiH.