Premijera "Konvoja Libertas" u kinu Europa

Dokumentarni film Konvoj Libertas sinoć je premijerno prikazan u zagrebačkom kinu Europa. Govori o dramatičnom proboju blokade grada, kada je cijela Hrvatska bila Dubrovnik i kada je nužno bilo gradu donijeti duhovnu i materijalnu pomoć, kažu organizatori o filmu autora Aleksandra Črčeka i Marina Marušića.

Prije zagrebačke projekcije filma, koji je već premijerno prikazan u Dubrovniku, Rijeci i Splitu, publiku su pozdravili gradonačelnici Zagreba i Dubrovnika, Milan Bandić i Andro Vlahušić.
Tu zahtjevnu humanitarnu akciju, koja je potkraj listopada 1991. išla od Rijeke do Dubrovnika, pokrenuli su Fond za spas Dubrovnika "Sveti Vlaho", Društvo hrvatskih književnika i Matica hrvatska. Cilj im je bio okupiti što više plovila i brodova kako bi se do Dubrovnika, koji je bio u vojnom okruženju srbo-crnogorskih postrojba, dopremila humanitarna pomoć i poruka nade. U gradu je tada bilo oko 50.000 Dubrovčana i izbjeglica iz svih okupiranih područja šire dubrovačke okolice.

Konvoj je predvodio Jadrolinijin feribot Slavija, a do Dubrovnika mu se priključilo još tridesetak plovila. Na brodu je bilo oko 700 ljudi, 25 stranih i oko 20 domaćih novinara.

U Splitu se konvoju priključio tadašnji predsjednik predsjedništva SFRJ i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Jugoslavije Stjepan Mesić, kao i tadašnji hrvatski premijer Franjo Gregurić, koji su sinoć bili na projekciji, te drugi političari, kulturni i javni djelatnici. Konvoj je 31. listopada doplovio u opkoljeni Dubrovnik.