Počeo 8. ZagrebDox

Osmi međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, u okviru kojega će se do 4. ožujka prikazati više od 150 filmova iz cijeloga svijeta, otvoren je večeras u zagrebačkom Movieplexu filmom Dječak dupin u režiji izraelskih autora Yonatana Nira i Dania Menkina.

U drugom videozapisu pogledajte najavu filma Dječak dupin.

Film o teškim posljedicama ljudskog nasilja i velikim iscjeliteljskim potencijalima prirode prati dječaka koji se nakon što je bio žrtva nasilja psihički nikada nije oporavio, a ozdravljenje je, uz pomoć oca, potražio u terapiji s dupinima.

Od prvog izdanja prije osam godina i šest tisuća gledatelja, pa sve do danas, kada našu 'svečanost dokumentaraca' posjeti njih dvadesetak tisuća, željeli smo približiti dokumentarce svima, a u tome smo i uspjeli, rekao je direktor festivala Nenad Puhovski.

Među stotinjak ovogodišnjih gostiju, većinom redatelja, ističe se američki nezavisni filmaš Jay Rosenblatt, autor više od 25 višestruko nagrađivanih filmova, koji će u Zagrebu imati retrospektivu i majstorsku radionicu.

U konkurenciji sudjeluje 50 dokumentaraca koji tematski i s različitih estetskih i etičkih gledišta prate atmosferu vremena u kojemu su nastajali. Međunarodna konkurencija donosi, među ostalim, nizozemsku intimnu dramu snimljenu mobitelom Ljudi koji sam mogao biti, a možda i jesam Borisa Gerretsa, animirani dokumentarac o Iranu Zeleni val Alija Samadija Ahadija i Oskarom nagrađeni Više nismo stranci Kirka Simona o školi u Izraelu s učenicima iz pedesetak, često kriznih svjetskih središta.

U regionalnoj konkurenciji prikazat će se austrijski Abendland Nikolausa Geyrhaltera o životu koji se odvija noću, srpski Yugo, kratka autobiografija Mine Đukić te više hrvatskih, Nije ti život pjesma Havaja Dane Budisavljević, 20 dana na Tibetu Silvestra Kolbasa, Od zrna do slike Branka Ištvančića, Bosanoga (sasvim slučajna smrt) Morane Komljenović, Veliki dan Đure Gavrana i drugih.

Filmovi će se prikazivati i u programima Glazbeni globus, Happy Dox, Stanje stvari, Majstori Doxa, Teen Dox te Kontroverzni Dox, za koji su kao najkontroverzniji najavljeni američki Ispovijedi ekoterorista Jaya Browna i srpski Tuđman i Milošević - dogovoreni rat? Slađane Zarić i Filipa Čolovića.

Festival se održava u svih pet kinodvorana "Movieplexa", a filmovi u konkurenciji natječu se za Velike pečate i nagradu publike te Mali pečat, koji će dobiti autor do 35 godina starosti i nagradu Movies that Matter za najbolji film koji promiče ljudska prava.