Preminuo akademik Marko Ruždjak

Akademik Marko Ruždjak, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju preminuo je danas u Zagrebu u 66 godini.

Marko Ruždjak rodio se 9. srpnja 1946. u Zagrebu, a na Muzičkoj akademiji u rodnome gradu završio je studij klarineta (diplomirao 1968.) i kompozicije koju je diplomirao 1972. u klasi profesora Mile Cipre. Specijalizirao je kompoziciju u Parizu i Koelnu. Od 1969. do 1973. bio je urednik izdanja Koncertne direkcije Zagreb (KDZ), a od 1974. do 1976. i voditelj u Muzičkom informativnom centru KDZ-a.

Od 1979. predavao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bio je član Hrvatskoga društva skladatelja. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Za člana suradnika Akademije izabran je 2006., za redovitoga člana 2008.

Akademik Marko Ruždjak autor je brojnih djela, a zbog njegove osebujne skladateljske estetike pripada mu posebno i izdvojeno mjesto u hrvatskoj suvremenoj glazbi. U izvedbi hrvatskih i inozemnih interpreta djela akademika Marka Ruždjaka zaživjela su na koncertnim podijima u Europi i diljem svijeta.