Tko je kriv za dug ravnateljice Porezne uprave?

Premijeru Zoranu Milanoviću stiglo je anonimno pismo zabrinutih građana i stranačkih kolega u kojem upozoravaju na četiri pravomoćna ovršna rješenja protiv ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović-Smiljanec, koje ona odbija primiti.

Riječ je o nepodmirenom dugu od ukupno 149.000 kuna prema Privrednoj i Zagrebačkoj banci.

Virovitički Općinski sud potvrdio je istinitost navoda iz anonimnog pisma odnosno pojasnio da su vođeni sudski postupci i da su dva rješenja već pravomoćna, a za dva se čeka izdavanje potvrde o pravomoćnosti.

Pošiljatelji anonimnog pisma smatraju da osoba koja nije podmirila dug, ne može obavljati nijednu dužnost, a osobito ne dužnost ravnateljice Porezne uprave.

Njezin šef ministar financija Slavko Linić odbio je bilo što komentirati dok se, kako je rekao, ne upozna s predmetom.

Ravnateljica je poslala svoju reakciju u kojoj među ostalim stoji kako su sva njena navedena dugovanja prema bankama poravnana. Riječ je, kaže, o skretanju pozornosti s problema o kojima je proteklih dana govorila. Jedini sudski spor koji se trenutno vodi je spor oko obrtničkog kredita u kojem sam ja dužnik, a moj suprug sudužnik, a koji se trenutno vodi pred Općinskim sudom u Virovitici. Glavni dužnik, obrt bar Oko, završio je u stečaju, a ja sam kao sudužnik podmirivala rate kredita do svibnja prošle godine. Kako nismo mirno uspjeli riješiti to pitanje, ono se rješava sudskim putem, kazala je Čavlović-Smiljanec.

Vlasnik nekad popularnog noćnog bara Oko u Špišić Bukovici nedaleko od Virovitice Zlatko Bačar kaže da Nada Čavlović Smiljanec njemu nije bila sudužnik. Obrt je zatvorio prije osam godina, a lokal, koji više ne radi, nekoliko je puta iznajmljivao. Ona je radila u upravi prihoda, a djevojka koja radi tamo u upravi, imala je kod mene lokal u najmu i najvjerojatnije je ona njoj bila neki jamac, rekao je Bačar.

Ako je tako, onda je seoski diskoklub uvalio dvoje poreznika u financijske neprilike. Skup izlet u poduzetničke vode - možda im pomogne bolje razumjeti porezne obveznike.